Tietoja Laurasta

LAURA on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kehittämä ja ylläpitämä klassisen ohjelmiston laulutekstien ja niiden suomennosten tietokanta.

Laulujen alkukieliset runot suomennoksineen ovat tietokannassa kokonaisina teksteinä. Niiden lisäksi Laura sisältää lauluihin liittyviä muita tietoja (opusnumero, laulusarja, sävellysvuosi, esityskokoonpano jne.). Laura palvelee laulumusiikin opiskelijoita ja opettajia, konserttijärjestäjiä sekä kaikkia laulumusiikista ja runoudesta kiinnostuneita.

Pitkään vireillä ollut laulusuomennosprojekti käynnistyi Sibelius-Akatemiassa vuonna 2002. Hankkeen tavoitteena on kerätä hajallaan oleva laulusuomennosaineisto ja siirtää se sähköiseen muotoon yleisön saataville. Suomennosaineiston julkaiseminen on aloitettu 1800-luvun keskeisestä liedistä, mutta tietokanta laajenee jatkuvasti. Laurassa on myös modernimman ohjelmiston, vanhan laulumusiikin, kuoromusiikin, kirkkomusiikin sekä ooppera-aarioiden suomennoksia alkuperäisteksteineen. Laurassa olevat suomennokset eivät pääsääntöisesti ole laulettavia, vaan runomuotoisia tai suorasanaisia. Laura on alun perin Sibelius-Akatemian innovaatiokeskuksen hanke.

Kaikkia Laurassa julkaistuja tekijänoikeuden alaisia suomennoksia saa käyttää yksityiskäyttöön sekä opetus- ja tutkimustarkoituksiin. Suomennosten käyttö käsiohjelmissa sen sijaan saattaa vaatia erillisen luvan suomentajalta. Kunkin suomennoksen kohdalla on maininta siitä, mihin suomennosta voi käyttää, sekä tarvittaessa suomentajan yhteystiedot luvan hankkimiseksi.

Laulusuomennoksia on kerätty konserttien käsiohjelmista, runoteoksista ja suomentajilta itseltään. Suomennostietokanta ei olisi mahdollinen ilman suomentajien panosta. Sibelius-Akatemia kiittää kaikkia suomentajia, jotka ovat suomennoksillaan kartuttaneet laulujen tietopankkia.

Koska lauluja on lukemattomia, otetaan suomennoksia edelleen mielellään vastaan. Jos hallussasi on laulusuomennoksia, riimitettyjä tai suorasanaisia, ota yhteyttä!